top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverStartup Yoga | Noraly Meeuwisse

Yoga als tool om bruggen te bouwen van vertrouwen en vrijheid

Bruggen bouwen van vertrouwen en vrijheid. Zo… dat staat op “papier”, mijn missie, mijn purpose, samengevat in één zin! Dit is waar ik voor sta, dit is wat ik met Startup Yoga wil creëren en dit is “groots en meeslepend” gezegd wat ik wil bijdragen aan de wereld.


Bruggen bouwen van vertrouwen en vrijheid. Kun je hem voelen, net als ik? Wil begrijpen wat yoga hiermee te maken heeft? Lees dan verder in deze blog.


Yoga als tool om bruggen te bouwen


Bruggen bouwen tussen de Westerse wereld en het verre Oosten, waar yoga vandaan komt. Bruggen bouwen tussen de Westerse wetenschap en de Oosterse filosofie, die beide op hun eigen manier aantonen dat yoga gezond en bewezen effectief is tegen stress. Bruggen bouwen tussen hard werken en ook genoeg kunnen ontspannen, omdat het één zonder het ander niet duurzaam is. Bruggen bouwen om het één met het ander te verbinden. Om een én - én situatie te creëren, in plaats van een of - of.


De stempel dat yoga zweverig is, zo zonde! Dat burn-out alleen voor pussies is, niet waar! Dat ‘work hard, play hard’ er nu eenmaal bij hoort, achterhaald! Bruggen bouwen om een nieuw geluid te laten horen, in plaats van de geldende norm harder te laten klinken. Bruggen bouwen om de verbinding op te zoeken.


Yoga als tool voor meer vertrouwen


Bruggen bouwen van vertrouwen. Vertrouwen in je lichaam, in de signalen die je lichaam afgeeft bij stress en dat je daarop mag afgaan. Vertrouwen dat je niet eerst over de rand hoeft te gaan voordat je mag luisteren naar én handelen op die signalen. Vertrouwen in je eigen weten en in je eigen wijsheid.


Grote woorden? Misschien wel, en misschien wel helemaal als het nog niet je eigen ervaring is. Als het nog niet je eigen ervaring is dat je lichaam er is om je te helpen. Als je jouw lichaam vooral nog maar lastig vindt als het niet precies doet wat jouw hoofd heeft bedacht. Vertrouw me maar… I’ve been there! Mezelf pushen om een halve marathon te lopen en alle signalen van overtraind raken negeren, mezelf pushen om tijdens de yogales een chaturanga te kunnen en een schouderblessure krijgen, mezelf pushen om te blijven werken en zo een muisarm aan niet één maar beide handen krijgen, etc., etc.


Mijn ervaring, als je maar blijft doorrennen en vliegen, zonder maar enig moment tot stilstand te komen… dan is het is knap lastig om deze signalen op te pikken. En al helemaal als je hier totaal nog geen weet van hebt. Lichaamsbewustzijn, say what?!


Om dit vertrouwen in je lichaam stapje bij beetje op te bouwen, om stapje bij beetje meer bewust te worden van de signalen die je lichaam afgeeft (#datislichaamsbewustzijn), zijn de rustige vormen van yoga de perfecte manier. Om in het klein hiermee te oefenen. Om zonder afleiding van alle duizend dingen om je heen te kunnen voelen en ervaren. Om zonder alle omgevingsruis te kunnen luisteren. Om steeds meer het verschil te kunnen horen tussen het getetter van je ratio en de (soms fluisterende) stem van je lichaam. Om vervolgens te kunnen vertrouwen op wat je hebt gehoord en te kunnen en mogen handelen op dat wat je in vertrouwen hebt waargenomen.


Dit is wat yoga voor mij heeft gedaan, wat yoga nog steeds voor mij doet, wat yoga voor mij betekent en waarom ik mijn kennis over yoga met jou wil delen.


Yoga als tool voor meer vrijheid


Bruggen bouwen van vrijheid. De vrijheid om uit je automatische piloot te kunnen stappen. De vrijheid om je eigen keuzes te maken. De vrijheid om te ontdekken waar je energie van krijgt.


Als je stress hebt, is je “reptielenbrein” actief is. Je hersenen staan in de overlevingsstand en dat betekent dat die delen van je hersenen uitgeschakeld zijn die verantwoordelijk zijn voor het – op lange termijn – kunnen plannen en overwegen. Anders handelen dan je automatisch zou doen, out-of-the-box denken, op zoek gaan naar energiegevers, het zijn geen dingen die handig zijn om te doen in een situatie van overleven.


Met behulp van de rustige vormen van yoga zorgen voor fysieke ontspanning en daarmee voor minder stress, dat draagt dus direct bij aan het ervaren van meer vrijheid. Want meer ruimte om van de gebaande paden af te stappen, meer ruimte om op onderzoek uit te gaan.


En dan heb ik het nog niet eens over de voordelen van de mentale vrijheid die je kunt ervaren als je de tools van mindfulness meer en meer weet toe te passen in je leven. Want hoe vaak is er in het huidige moment daadwerkelijk een probleem? Hoe waardevol zou het zijn als je tijdens een wandeling ook daadwerkelijk echt alleen kunt genieten van de wandeling, in plaats van tijdens die wandeling bezig te zijn met dat wat er eerder gebeurde of wat je straks te doen staat? Om deze mentale vrijheid te kunnen ervaren in het leven van alledag, is het nemen van kleine stapjes wat mij betreft ook echt weer key. Net als dat je niet leert zwemmen in de grote oceaan, begin je ook niet met mindfulness voor het eerst te beoefenen vlak voor – bijvoorbeeld – een deadline.


Daarom zijn ook hier de rustige vormen van yoga weer perfect, om juist in het klein te oefenen met mindfulness. Om zonder afleiding van alle duizend dingen om je heen je gedachten te kunnen observeren. Om je aandacht steeds weer terug te brengen naar het huidige moment. Om steeds opnieuw op te merken of je bent afgedwaald en je focus dan weer terug te brengen naar het nu, naar daar waar hoogst waarschijnlijk op dat exacte moment even geen probleem is, anders dan misschien de ongemakkelijke yoga houding waar je in verkeerd.


Welke yogastijl spreek jou het meeste aan?


Heb je na het lezen van deze blog een rustige yogastijl gevonden die jou het meeste aanspreekt en wil je die echte ontspanning ook direct zelf ervaren? Dat kan… volg gewoon eens één van de gratis proeflessen uit de Online Bieb.


Ben je op zoek naar manieren om meer vertrouwen en vrijheid te creëren voor jezelf? Als mentor begeleid ik jou bij deze zoektocht, zodat je meer balans kunt ervaren tussen lichaam, intellect en bewustzijn en daarmee minder stress. Plan vrijblijvend een kennismakingsgesprek in.


 










30 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page