top of page

Kantooryoga  

​

Het creëren van stress awareness en het verminderen van stress door yoga. Yoga betekent verbinding [1]. Verbinding van lichaam en geest, door het combineren van fysieke houdingen, ademhalingsoefeningen, mindfulness en meditatie. 

​

Je krijgt dus meer controle over lichaam en geest door het beoefenen van yoga. En meer specifiek leer je:

​

​

​

​

​

 

​

 

de fysieke grenzen van je lichaam te verkennen & te verleggen;

​

de (stress) signalen van je lichaam te herkennen en actief te ontspannen; en

​

je gedachten te observeren, waardoor je hoofd vaak rustiger wordt en je minder reactief bent.  

​

Rust en ontspanning

 

Startup Yoga richt zich op de rustige ontspannen vormen van yoga[2]Het werkende leven is immers al intensief en dynamisch genoeg. Daarnaast worden juist spanning en inspanning[3] vaak ingezet om het hoofd ‘leeg te maken’, terwijl het ontbreekt aan de noodzakelijke rust en fysieke ontspanning. Startup Yoga draagt bij aan het herstellen van de balans.

​

​

Yoga gericht op rust & ontspanning 

​

De basis van yoga ligt in het oude India, ruim 2000 jaar geleden[3]. In de laatste honderd jaar zijn er veel verschillende yogastijlen bijgekomen, van intensief & dynamisch[4]  tot gericht op rust & ontspanning.

​

De kantooryoga lessen hebben als focus Slow Flow YogaYin Yoga of Stoelyoga, maar uiteraard is Restorative Yoga en/of Yoga Nidra eveneens mogelijk. Meer weten over de verschillende yogastijlen en wat bij jou op de werkvloer het beste past? Let's connect!

​

​

Anker 1

[1] Sanskriet is de oudste levende Indo-Europese taal en de heilige schrijftaal voor onder andere het Boeddhisme en het Hindoeïsme. Alle klassieke geschriften over yoga zijn ook geschreven in het Sanskriet.

 

[2]  Yin Yoga, Restorative Yoga, Yoga Nidra & Stoelyoga

 

[3] Spanning en inspanning worden vaak ingezet om het hoofd ‘leeg te maken’, denk aan het ‘bingen’ van een spannende Netflix serie of een intensieve HITT training. Op zich niets mis mee, behalve dat je tijdens zulke activiteiten je lichaam niet echt laat ontspannen.

 

Zo neem je door het kijken van een serie veel prikkels tot je en bij een intensieve training laat je je ademhaling en hartritme juist stijgen en maak je adrenaline aan. Dit zet het sympathische deel van je autonome zenuwstelsel aan. Het deel dat gericht is op overleven (denk aan vechten, vluchten en presteren (onder stress)).

​

Echte ontspanning zet juist het parasympatische deel van je autonome zenuwstelsel aan. Het deel dat gericht is op rust en herstel. Yoga richt zich op het “aanzetten” van dit parasympatische deel, waardoor je onder meer beter tegen stress kunt, beter slaapt, je hersenen beter werken (beter geheugen), emoties beter kunt reguleren, je immuunsysteem verbetert en je beter in staat bent tot sociale interactie.

​

[4] Het doel van de fysieke yoga houdingen was om het lichaam sterk, krachtig en gebalanceerd te houden. De yoga houdingen diende ter voorbereiding op de zittende meditatie, om zo langer in stilte te kunnen zitten. De houdingen zijn daarmee eigenlijk maar een klein onderdeel van de yogafilosofie. De kern van de yogafilosofie ligt in het verhogen van het bewustzijn en de verbinding met het goddelijke.
 

[5] Onder andere de yogastijlen Hatha, Ashtanga & Vinyasa flow.

 

[6] In geval van zwangerschap of fysieke klachten en blessures, laat het mij weten zodat er rekening mee kan worden gehouden in de les.

​

bottom of page