top of page

Startup Yoga – voor wie?

Ondanks dat in het oude India yoga alleen beoefend werd door mannen, wordt yoga nu vaak gezien als een 'vrouwending'. Dan wel alleen geschikt als je al lenig en flexibel bent of ‘zweverig’. Niets is minder waar, yoga is voor iedereen![1]

 

Yoga wordt breed ingezet

Zo doen de spelers van Ajax aan yoga en ook bij voetbaltrainer Gertjan Verbeek is yoga onderdeel van het trainingsschema.

Daarnaast leidt de yogaschool waar ik mijn opleidingen heb gevolgd al sinds 2016 militairen op tot yogaleraar[2]. Yoga draagt er volgens het Ministerie van Defensie aan bij dat militairen beter kunnen omgaan met hun grote verantwoordelijkheden in de vaak extreme en stressvolle situaties waarin ze terechtkomen.

 

Ook de Politie stimuleert het beoefenen van yoga via het project ‘Vitaal en gezond je loopbaan rond’. En dat nog los van alle bedrijven die yoga een vast onderdeel van de werkweek hebben gemaakt, denk aan onder meer:

PwC, KPN, Unilever.

Lenigheid alleen als gevolg

Dat yoga alleen geschikt is als je al lenig of flexibel bent is ook echt een fabeltje. Bij yoga gaat het er nooit om hoe het eruit ziet, mag je je ambitie thuislaten en breng je je aandacht naar jezelf in plaats van hoe je het doet ten opzichte van een ander.

Dat je vanzelf soepeler wordt is hooguit een mooi gevolg.

Wetenschappelijk onderbouwt

Voor mij persoonlijk is yoga inmiddels onderdeel van mijn Sadhana (spiritual practice), maar dat het

bewezen effectief is voor gezond lichaam en heldere geest kan niet worden ontkend.

 

Daar zal ik dan ook de focus op leggen tijdens mijn yoga lessen, want – uit eigen ervaring – weet ik hoe welkom die kennis is!

[1]  In geval van zwangerschap of fysieke klachten en blessures, laat het mij weten zodat er rekening mee kan worden gehouden in de les.

[2]  De Johan Noorloos Teacher Training, De Nieuwe Yogaschool in Amsterdam.

bottom of page