top of page

Startup Yoga - waarom?

Tijdens yoga rust én herstel je. Yoga daarmee als antidote tegen stress[1]. Onvoldoende tijd en mogelijkheden om te herstellen van stress is namelijk wat stress tot een probleem maakt[2].

Yoga zorgt daarnaast voor meer focus, creativiteit en productiviteit. En natuurlijk een goeie vibe op de werkvloer!

 

Voor wie nog niet overtuigd is, hieronder een greep uit de vele wetenschappelijke onderzoeken over de positieve effecten van yoga.

 

            Yoga tegen stress en burn-out

 

Chronische stress leidt tot een slechter geheugen en verminderde concentratie, besluitvorming, sociale interactie en aanmaak van nieuwe hersencellen, steeds minder goed kunnen omgaan met stress, een toename van angstgedachten en zelfs kans op depressie.

 

Yoga (mediatie in beweging) is een bewezen effectief middel tegen stress[3].

 

En een middel tegen (chronische) stress is hard nodig. Stress op het werk is al jaren beroepsziekte nummer één. In 2020 hadden 1,2 miljoen werknemers in Nederland last van burn-out klachten (dat is 16% van de beroepsbevolking). De verzuimkosten per werknemer bedroegen in 2019 EUR 3,2 miljard (gemiddeld EUR 9.300 per werknemer)[4].

 

Yoga verbetert de mentale hersenfuncties

 

Yoga draagt positief bij aan de mentale hersenfuncties, zowel het geheugen als het reguleren van emoties. Door een combinatie van bewegen, meditatie en ademhalingsoefeningen verminderen angstgedachten en nemen positieve gevoelens toe[5]

 

Hetzelfde geldt voor het beoefenen van mindfulness. Het observeren van gedachten en het leren sturen van de aandacht is onderdeel van elke yoga les. Door mindfulness toe te passen wordt je hoofd rustiger en ben je minder reactief. Je kunt je beter concentreren en ontspannen, ook vang je signalen van stress eerder op[6].

 

Yoga als middel om met elkaar te verbinden

 

Er bestaat een meetbare emotionele verbinding tussen mensen en meer specifiek hun hart. Ieder hart produceert een elektromagnetisch veld tot wel 4 meter dat communiceert met het magnetische veld van een ander hart. Door tijdens een yoga les aandacht te besteden aan meditatie, ademhaling en ontspanning, wordt een krachtig en positief magnetisch veld gecreëerd. Gezamenlijke verbinding wordt gecreëerd, oxytocine (ook wel het knuffelhormoon genoemd) wordt aangemaakt en je laadt je letterlijk aan elkaar op[7]

 

Yoga verbetert de slaap[8]

 

Yoga vermindert migraine[9]

 

Yoga is effectief bij (chronische) pijnklachten en lage rugpijn[10] 

 

Yoga heeft een gunstig effect op het immuunsysteem, een verhoogde bloeddruk & leefstijlziekte diabetes type 2[11] 

​​

[1] Tijdens een yoga les beïnvloedt je op positieve wijze je autonome zenuwstelsel en kalmeer je het limbisch systeem.

 

Het autonome zenuwstelsel bestaat uit twee tegenovergestelde delen.

 

Het sympathische deel is gericht op overleven, vechten, vluchten en presteren (onder stress). Met behulp van onder meer adrenaline en cortisol stijgt je hartslag, bloeddruk en ademritme. Lichaamsfuncties die niet nodig zijn voor ‘overleven’ worden uitgeschakeld, denk aan de spijsvertering maar ook het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor plannen en overwegen.

 

Het parasympatische deel is gericht op rust, ontspanning en herstel. Met behulp van onder meer serotonine, melatonine en oxytocine daalt juist je hartslag, bloeddruk en ademritme. Yoga richt zich op het “aanzetten” van het parasympatische deel, waardoor je onder meer beter tegen stress kunt, beter slaapt, je hersenen beter werken (beter geheugen), emoties beter kunt reguleren, je immuunsysteem verbetert en je beter in staat bent tot sociale interactie.

 

Het limbisch systeem, ook wel het zoogdierenbrein genoemd, is een groep hersenstructuren die betrokken is bij onder meer motivatie en het reguleren van emoties. Tijdens yoga wordt dit gebied gestimuleerd en door gelijktijdig te ontspannen ook gekalmeerd. Nieuwe neurologische paden ontstaan dan in de hersenen, waardoor emoties steeds beter gereguleerd kunnen worden.

[2]  Een bekende spreuk van Tal Ben-Shahar, Harvard-prof en schrijver van meerdere bestsellers op het gebied van positieve psychologie, mindfulness en leiderschap.

[3]  Deze korte TED talk laat zien waar (chronische) stress toe kan leiden en dat yoga (mediatie in beweging) een middel is tegen stress. Dit wordt bevestigd door de Hersenstichting en de onderzoeken die verschenen in de ‘Journal of Psychophysiology’(2017) en de ‘Psychoneuroendocrinology’(2017). 

[4] Onderzoek van TNO toon aan dat stress op het werk al jaren beroepsziekte nummer één is. Uit de Factsheet ' werkstress' van TNO volgt dat in 2020 1,2 miljoen werknemers in Nederland last hadden van burn-out klachten (16% van de beroepsbevolking). De verzuimkosten per werknemer bedroegen in 2019 EUR 3,2 miljard (gemiddeld EUR 9.300 per werknemer).

[5] Yoga verbetert de mentale hersenfuncties blijkt uit onderzoeken in ‘Brain Plasticity’ (2019), ‘International Journal of Yoga’(2018) en ‘The Journal of Alternative and Complementary Medicine’ (2010). 

[6] Mindfulness verbetert eveneens de mentale hersenfuncties, zo blijkt uit onderzoek van de ‘University Of Wisconsin’ (2003). 

[7] Uit onderzoek van het ‘HeartMath Institute’ volgt dat er een meetbare emotionele verbinding bestaat tussen mensen en meer specifiek hun hart. Door tijdens een yoga les aandacht te besteden aan meditatie, ademhaling en ontspanning, wordt een krachtig en positief magnetisch veld gecreëerd. Yoga is zodoende een middel om met elkaar te verbinden. 

[8] Yoga verbetert de slaap blijkt uit onderzoek in 'Applied Psychophysiology and Biofeedback' (2004). 

[9] Yoga vermindert migraine blijkt uit onderzoek in 'The Journal of Head and Face Pain' (2007). 

[10] Yoga is effectief bij (chronische) pijnklachten en lage rugpijn blijkt uit onderzoek in 'Annals of Internal Medicin' (2017). 

[11] Yoga heeft een gunstig effect op het immuunsysteem, een verhoogde bloeddruk & leefstijlziekte diabetes type 2, zo volgt uit onderzoeken in PLOS ONE (2013), 'Diabetology & Metabolic Syndrome'  (2015) en 'Journal of Clinical and Diagnostic Research'  (2015). 

Anker 1
Anker 2
Anker 3
Anker 4
bottom of page