top of page

Restorative Yoga

Restorative Yoga is gericht op rust en ontspanning.

Rust en ontspanning

 

Het woord restorative zegt het eigenlijk al rest & restore en daarmee:


 

 

  

van actie en presteren naar even niets doen, actief en bewust rusten en weer opladen;

 

uit je hoofd in je lichaam zakken, je overgeven aan het moment;

 

je lichaam en het autonome zenuwstelsel[1] het signaal geven dat je ‘veilig’ bent en je mag ontspannen;

 

leren wat ontspanning eigenlijk is en hoe je snel in die staat van ontspanning kunt komen. Niet alleen op de yoga mat, maar ook in het leven zelf; en

 

een tegenhanger bieden tegen (chronische) stress.

de ademhaling;

 

het observeren van gedachten;

de (stress) signalen die het lichaam afgeeft; en

tools om spanning los te laten en dieper te ontspannen.

Yoga houdingen

 

Restorative Yoga zijn statisch en worden  voor langere tijd aangehouden (wel zes tot twintig minuten), terwijl je lichaam door het gebruik van simpele hulpmiddelen (props[2]) maximaal wordt ondersteund.

 

Tijdens de houdingen wordt aandacht besteedt aan:

Les opbouw

 

Elke Restorative Yoga begint met een meditatie of ademhalingsoefening.

 

Daarna volgen de Restorative Yoga houdingen zoals hierboven omschreven.

 

De les eindigt met een lang moment van totale ontspanning (savasana), om na te voelen wat de les voor je heeft gedaan en wat je graag mee zou willen nemen de rest van je dag in.

[1]  Het autonome zenuwstelsel bestaat uit twee tegenovergestelde delen.

 

Vechten, vluchten en presteren (onder stress), het sympathische deel is gericht op overleven. Met behulp van onder meer adrenaline en cortisol stijgt je hartslag, bloeddruk en ademritme. Lichaamsfuncties die niet nodig zijn voor ‘overleven’ worden uitgeschakeld, denk aan de spijsvertering maar ook het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor plannen en overwegen.

Rust, ontspanning en herstel, daar is het parasympatische op gericht. Met behulp van onder meer serotonine, melatonine en oxytocine daalt juist je hartslag, bloeddruk en ademritme.

Yoga richt zich op het “aanzetten” van dit parasympatische deel, waardoor je onder meer beter tegen stress kunt, beter slaapt, je hersenen beter werken (beter geheugen), emoties beter kunt reguleren, je immuunsysteem verbetert en je beter in staat bent tot sociale interactie.

 

En het mooie is dit is allemaal wetenschappelijk onderzocht en bewezen

[2]  De props die worden gebruikt bestaan uit lange kussens (bolsters), ronde kussentjes (meditatiekussens), yogablokken en dekens. Startup Yoga zal bij een live les op locatie de props en yoga matten verzorgen.

Bij een online les kunnen deze props worden vervangen door creatief om te gaan met spullen in huis, denk aan: een deken of grote badhanddoek als yoga mat, kussens en dekens van de bank en het bed, boeken samenbinden tot een bundeltje, etc.

[3] In geval van zwangerschap of fysieke klachten en blessures, laat het mij weten zodat er rekening mee kan worden gehouden in de les.

bottom of page