top of page

Yin Yoga

Yin Yoga is gericht op rust, ontspanning & flexibiliteit.

 

Rust en ontspanning

 

De houdingen zijn statisch en worden voor langere tijd aangehouden (wel drie tot vijf minuten), terwijl aandacht wordt besteedt aan:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

de ademhaling;

het observeren van gedachten;

de (stress) signalen die het lichaam afgeeft; en

tools om spanning los te laten en dieper te kunnen ontspannen.

Tools om het autonome zenuwstelsel[1] te beïnvloeden en het limbisch systeem[2] te kalmeren en dus niet alleen op de yoga mat handig zijn, maar ook in het werkende leven zelf. 

 

Flexibiliteit

 

Tijdens elke houding zijn de spieren zoveel mogelijk ontspannen, zodat de dieper liggende delen van het lichaam (het bindweefsel[3]) voorzichtig gerekt kunnen worden en flexibeler kunnen worden. Ook wordt er lichte druk uitgeoefend op de gewrichten en botten, waardoor deze sterker worden.

Naast rust en ontspanning is het doel van Yin Yoga om de energie in het lichaam volop te laten stromen. De energie in het lichaam stroomt via meridianen (waterlijnen), die liggen langs de randen van het bindweefsel en die alle organen met elkaar verbinden. Door het rekken van het bindweefsel wordt hyaluronzuur aangemaakt, wat ervoor zorgt dat de waterlijnen vocht beter kunnen aantrekken en vasthouden. Waterlijnen die voldoende water bevatten kunnen de energie in het lichaam goed geleiden en alle organen en cellen van voldoende voeding en zuurstof voorzien[4].

Hydratie draagt daarnaast bij aan de flexibiliteit van het lichaam en meer specifiek het bindweefsel. 

 

Les opbouw

 

Elke yin les begint met een korte meditatie of ademhalingsoefening.

 

Daarna volgen de Yin Yoga houdingen zoals hierboven omschreven, waarbij het lichaam ondersteunt wordt door props[5].

 

De les eindigt met een moment van totale ontspanning (savasana), om na te voelen wat de les voor je heeft gedaan en wat je graag mee zou willen nemen de rest van je dag in.

[1] Het autonome zenuwstelsel bestaat uit twee tegenovergestelde delen.

 

Vechten, vluchten en presteren (onder stress), het sympathische deel is gericht op overleven. Met behulp van onder meer adrenaline en cortisol stijgt je hartslag, bloeddruk en ademritme. Lichaamsfuncties die niet nodig zijn voor ‘overleven’ worden uitgeschakeld, denk aan de spijsvertering maar ook het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor plannen en overwegen.

 

Rust, ontspanning en herstel, daar is het parasympatische op gericht. Met behulp van onder meer serotonine, melatonine en oxytocine daalt juist je hartslag, bloeddruk en ademritme.

Yoga richt zich op het “aanzetten” van dit parasympatische deel, waardoor je onder meer beter tegen stress kunt, beter slaapt, je hersenen beter werken (beter geheugen), emoties beter kunt reguleren, je immuunsysteem verbetert en je beter in staat bent tot sociale interactie.

En het fijne is, dit is allemaal wetenschappelijk onderzocht en bewezen

[2] Het limbisch systeem, ook wel het zoogdierenbrein genoemd, is een groep hersenstructuren die betrokken is bij onder meer motivatie en het reguleren van emoties. Door tijdens yin yoga gelijktijdig de meridiaan die door de hersenen loopt te stimuleren en te ontspannen, wordt het limbisch systeem gekalmeerd. Daarnaast ontstaan er nieuwe neurologische paden in de hersenen, waardoor emoties steeds beter gereguleerd kunnen worden.

[3] Bindweefsel is een communicatief netwerk en zit overal in het lichaam. Spieren bestaan voor 30% uit bindweefsel en daarnaast omhult bindweefsel als een soort web alle spieren, organen, het vaten- en zenuwstelsel. Kortom bindweefsel houdt het lichaam bij elkaar. Is het bindweefsel onvoldoende gehydrateerd of onvoldoende gerekt, dan worden we stijf.

[4] Aangetoond door Dr. Motoyama (1926 – 2015)

[5] De props die worden gebruikt bestaan uit lange kussens (bolsters), ronde kussentjes (meditatiekussens), yogablokken en dekens. Startup Yoga zal bij een live les op locatie de props en yoga matten verzorgen. Bij een online les kunnen deze props worden vervangen door creatief om te gaan met spullen in huis, denk aan: een deken of grote badhanddoek als yoga mat, kussens en dekens van de bank en het bed, boeken samenbinden tot een bundeltje, etc.

[6]  In geval van zwangerschap of fysieke klachten en blessures, laat het mij weten zodat er rekening mee kan worden gehouden in de les.

bottom of page