top of page
Noraly1.jpg

Veelgestelde vragen

Anker 3

Wat is de betekenis achter Startup Yoga en het logo?

Yoga en de zee, ankers die mij door mijn burn-out heen sleepten. Mijn hoofd vulde met kalmte en mijn lichaam lieten ontstressen.

Steeds weer opnieuw ging ik de mat op. Meer en meer leerde ik over de werking van yoga, dat yoga werkt als tegengif tegen stress. Vanuit mijn eigen ervaring nu binnen het bedrijfsleven een bijdrage willen leveren aan het verminderen van stress en de kans op burn-out. Door yoga onderdeel te maken van de werkweek, dus Startup Yoga!

De twee pijlen in het logo van Startup Yoga verwijzen naar Boeddha’s verhaal over de twee pijlen. Eén van de basisprincipes in het Boeddhisme is dat er lijden is en het afschieten van de eerste pijl staat daar symbool voor. Het is een feit dat deze eerste pijl wordt afgeschoten. Of de tweede pijl ook wordt afgeschoten hebben we echter zelf in de hand, dit hangt namelijk af van onze reactie op de situatie (op het feit dat de eerste pijl is afgeschoten).

In elke situatie kun je ervoor kiezen wat jouw reactie is. Kies je ervoor om – in Boeddha’s termen – nog meer lijden te creëren, door bijvoorbeeld tegen de stroom in te zwemmen of onbewust en reactief te reageren en daarmee nog meer olie op het vuur te gooien? Of kies je ervoor om het feit dat er lijden is te accepteren, eerst tot tien te tellen en als het ware boven de situatie te staan? Vragen die je jezelf niet alleen kunt stellen tijdens een intense yoga houding, maar juist ook van de mat af.

In plaats van de tweede pijl af te schieten te kiezen voor zuiverheid en persoonlijke groei, waar de lotus in het Boeddhisme symbool voor staat. In de wetenschap dat hoe modderiger de bodem van het water waar de lotus in groeit, de bloem ook des te mooier zal zijn.

Tot slot de hoornschelp in het logo van Startup Yoga, deze schelp is één van de acht gelukssymbolen in het Tibetaanse Boeddhisme. Ook voor mij persoonlijk staat de schelp symbool voor geluk, het geluk dat ik hervond in de natuur en yoga.

 

Yoga live bij jou op de werkvloer; wat is er nodig?

Voor de lessen Yin Yoga, Restorative Yoga en Yoga Nidra is er een ruimte nodig waar de les gegeven kan worden. Bijvoorbeeld een vergaderzaal of kantoorruimte waar de stoelen en tafels aan de kant kunnen worden geschoven.

 

Voor Easy Chair & Desk yoga is er niets nodig, de aanwezige stoelen en tafels zijn voldoende. De les kan van achter het bureau worden gevolgd of gezamenlijk in bijvoorbeeld een vergaderzaal.

 

De overige benodigdheden* worden per les steeds verzorgd. Uiteraard is het ook mogelijk om een aparte kantoorruimte (voor een bepaalde periode) in te richten als yogastudio. In dat geval kunnen alle benodigdheden in bruikleen worden gegeven.  

Aangezien Startup Yoga zich alleen richt op de rustige vormen van yoga zul je niet zweten. Een douche nemen na afloop is dus niet nodig.

 

Neem vooral contact op om de mogelijkheden te bespreken, er zijn vaak meer opties dan je denkt.

 

* Yoga matten, lange kussens (bolsters), ronde kussentjes (meditatiekussens), yogablokken en dekens.

 

 

Online yoga; wat is er nodig?

 

Door creatief om te gaan met spullen in huis kun je altijd meedoen met een yoga les. Zo kan een deken of grote badhanddoek dienen als yoga mat, kun je boeken samenbinden tot een bundeltje ter vervanging van een blok en zijn kussens en dekens van de bank of het bed ook prima om te gebruiken.

 

Veel ruimte heb je niet nodig, maar bij voorkeur kies je een plek waar je niet gestoord kunt worden. Daarnaast kun je natuurlijk een fijne sfeer creëren door de lichten wat te dimmen of een kaarsje aan te steken en meldingen van telefoon en andere devices tijdelijk uit te zetten.

 

En niet geheel onbelangrijk, zorg dat het device waarop je de les volgt is opgeladen.

 

 

Is er een dress code?

 

Nee, maar kleding waar je vrij in kunt bewegen zijn voor de lessen Yin Yoga, Restorative Yoga en Yoga Nidra wel aan te raden. Daarnaast kan het fijn zijn om een warme trui en/of sokken mee te nemen.

 

Voor Easy Chair & Desk yoga kun je je kantooroutfit gewoon aanhouden, daar zijn de lessen zelfs voor gemaakt.

 

 

Hoelang duurt een yoga les?

 

Van 45 tot 120 minuten en alles er tussenin. Dit hangt dus helemaal af van jouw wensen.

 

 

Wat is de groepsgrootte?

 

Dit hangt helemaal af van jouw wensen. Yoga voor de hele afdeling of kantoor of juist in een kleine groep of 1:1 setting, het is allemaal mogelijk.

 

Fitheid, medische klachten en zwangerschap; wat is mogelijk?

 

De yoga lessen zijn laagdrempelig en voor ieder niveau. Ervaring met yoga is niet nodig en dat yoga alleen geschikt zou zijn als je al lenig en flexibel bent is ook echt een fabeltje. Tijdens de lessen worden altijd meerdere opties aangeboden, zodat je de houding op jouw eigen manier kunt uitvoeren.

 

Bij medische klachten en blessures is het uiteraard raadzaam om eerst een arts te consulteren, maar in veel gevallen kan yoga positief bijdragen aan het herstel.

 

Ook als je zwanger bent kun je deelnemen, maar voor bepaalde houdingen en ademhalingsoefeningen zal ik dan een alternatief bieden.

 

Laat het mij - in geval van klachten, blessures of zwangerschap – voorafgaand aan de les weten, zodat er rekening mee kan worden gehouden en een passend alternatief kan worden geboden.

 

Aan welke fysieke houdingen moet ik denken?

 

Kijk of volg een gratis online les Yin Yoga, Restorative Yoga, Yoga Nidra, Easy Chair & Desk yoga.

 

 

Wat houdt les 1 van het Startup Yoga pakket: yin, basis & bovenlichaam in?

De houdingen die tijdens deze les aan bod komen zijn gericht op het bovenlichaam (de nek, schouders, armen, polsen en rug). Daarmee is deze les perfect voor het voorkomen en verminderen van werk gerelateerde klachten zoals een muisarm / KANS en rugklachten.

De oefeningen kunnen vervolgens ook worden toegepast na afloop van de yoga les. Met deze kennis kun je makkelijk voor, tijdens of na werktijd een korte maar effectieve pauze inlassen.

Tijdens de houdingen zal ik ingaan op de basis beginselen van yin yoga. Alles wat je moet en wilt weten voordat je de yoga mat op stapt komt aan bod.

Waarom vormen ademhalingsoefeningen onderdeel van veel yoga lessen?

 

Ademhalingsoefeningen zijn net als de fysieke yoga houdingen onderdeel van de yogafilosofie. Door controle uit te oefenen over de adem, kun je makkelijker je aandacht van je hoofd naar je lichaam brengen. Met behulp van de adem kun je lichaam en geest met elkaar verbinden, de verbinding waar het in yoga om gaat.

 

Er zijn veel verschillende ademhalingstechnieken. Zo kun je bijvoorbeeld de uitadem verlengen ten opzichte van de inadem, waardoor je direct je parasympatische zenuwstelsel activeert. Het deel van je zenuwstelsel dat actief is bij rust en herstel.

 

Elke ademhalingsoefening zal ik uiteraard van begin tot eind begeleiden, ervaring is dus niet nodig. Tijdens les 1 van het Startup Yoga Pakket zal de focus in het bijzonder op de adem liggen.

 

 

Wat is meditatie en waarom begint bijna elke yoga les hiermee?

 

Meditatie kun je zien als een pauze moment, waarin je oefent je gedachten - en de stilte tussen die gedachten - te observeren.

 

Het doel van meditatie is niet om gedachten en gevoelens te stoppen, met zo’n 60.000 gedachten per dag is dit praktisch onmogelijk. Maar meditatie kan wel leiden tot meer rust en ontspanning en daarom begint bijna elke yoga les met een korte meditatie. Zo wordt de overgang van de normale dag naar de yoga mat minder groot en heb je meer effect van de les.

 

Er zijn veel verschillende meditatie technieken, zo kun je bijvoorbeeld observeren wat er op dat moment in je lichaam en geest afspeelt, door opmerken of er veel (of steeds terugkerende) gedachten zijn of fysieke sensaties die je aandacht vragen. Een andere manier is om je te concentreren op je ademhaling en steeds als je afdwaalt je weer te concentreren op je ademhaling.

 

Elke meditatie zal ik uiteraard van begin tot eind begeleiden, ervaring is dus niet nodig. Tijdens les 2 van het Startup Yoga Pakket zal de focus in het bijzonder op meditatie liggen, waarbij verschillende (korte en langere) meditaties aanbod zullen komen.

 

 

Wat is lichaamsbewustzijn?

 

Zoals we bij meditatie onze gedachten observeren, observeren we bij lichaamsbewustzijn de fysieke sensaties van het lichaam. Waarnemen wat je voelt, zonder daar (onbewust) op te reageren door direct en impulsief je houding aan te passen of juist daardoor – het ongemak van – de houding te kunnen accepteren. Je fysieke grenzen te verkennen, te respecteren en wellicht te verleggen.   

 

Voelen en opmerken welke signalen je lichaam afgeeft. Door hiermee te oefenen op de yoga mat, zal je ook van de mat af eerder je grenzen herkennen en het verschil kunnen voelen tussen bijvoorbeeld spanning en ontspanning.

 

Als je moeilijk contact kunt maken met je lichaam en je de signalen die je lichaam afgeeft in geval van stress niet herkent, kan dit uiteindelijk leiden tot een burn-out. Daarom is het belangrijk om de switch te kunnen maken vanuit je hoofd (ratio: denken, plannen, organiseren) naar je lichaam en herkennen welke signalen je lichaam afgeeft.

 

Bewustwording is de eerste stap naar het kunnen herkennen en respecteren van grenzen, daarom zal tijdens les 3 van het Startup Yoga Pakket de focus op lichaamsbewustzijn liggen.

 

 

Wat is mindfulness en is dit hetzelfde als meditatie?

 

Mindfulness is een vorm van meditatie, waarbij je oefent om volledig bewust te zijn van het huidige moment, zonder daar een oordeel over te hebben. Mindfulness kun je in elk moment toepassen, zonder dat je daarvoor pauze hoeft te nemen of de stilte hoeft op te zoeken. Zo kun je ook mindful zijn als je op de fiets zit, aan het werk bent of bewust geniet van een zonnestraal.

Mindfulness – als achtzaamheidstraining – is onderdeel van het Boeddhistische achtvoudige pad en wordt al duizenden jaren beoefend. De Amerikaan Dr. Jon Kabat-Zinn haalde het begrip mindfulness uit de boeddhistische context, waardoor mindfulness in het Westen nu veelvuldig gebruikt wordt ter bestrijding van piekeren, stress en burn-out.

 

Tijdens les 4 van het Startup Yoga Pakket zal de focus op mindfulness liggen, waarbij in zal worden gegaan op de zeven basisprincipes van mindfulness: niet oordelen, geduld, open houding, vertrouwen, niet streven, acceptatie en loslaten. 

 

 

Verdieping; wat zijn de mogelijkheden om meer kennis op te doen?

Met het Startup Yoga Pakket zal al veel over de adem, meditatie & mindfulness, lichaamsbewustzijn en stress awareness aan bod komen.

Verdieping kan worden aangebracht in opvolgende yogalessen, maar een workshop of webinar over een bepaald onderwerp kan natuurlijk ook.

 

Wat zijn de voordelen van yoga?

Yoga zorgt voor meer focus, creativiteit, productiviteit en een goeie vibe op de werkvloer. Daarnaast kan yoga worden ingezet tegen stress, burn-out, slaapproblemen, migraine, (chronische) pijnklachten en lage rugpijn. Verbetert yoga de mentale hersenfuncties. Is yoga een middel om met elkaar te verbinden en heeft yoga een gunstig effect op het immuunsysteem, een verhoogde bloeddruk en leefstijlziekte diabetes type 2.

Voor meer achtergrond verwijs ik je naar link.


 

Wat zijn de extra voordelen van live yoga lessen?

Thuiswerkers hoeven de live yoga les niet te missen, online meedoen is gewoon mogelijk.

Alle deelnemers - live of vanuit huis – hebben gratis toegang tot één online les per week.

 

 

Wat zijn de extra voordelen van live yoga op de werkvloer t.o.v. in een yogastudio?

 

Geen reistijd van en naar een yogastudio en daarmee wel zo efficiënt.

Uit ervaring weet ik dat de drempel om in je vrije tijd echt te ontspannen hoog is. Vaak kiezen we toch liever voor spanning en inspanning om ons hoofd ‘leeg te maken’. Door yoga op de werkvloer aan te bieden wordt deze drempel verlaagd.

Daarnaast wordt het beoefenen van yoga in de vertrouwde werkomgeving voor velen gezien als een groot voordeel. Met gelijkgestemden de yoga mat op, zodat er veel aandacht is voor de onderwerpen die voor jullie spelen. Praktische tools kunnen zo geboden worden om de voordelen van yoga te integreren in het werkende leven. 

Wat als je denkt te druk te zijn voor yoga?

Binnen de ‘yogawereld’ wordt vaak grappend gezegd: “als je nog geen kwartier vrij kunt maken voor yoga, dan heb je minstens anderhalf uur op de mat nodig”.

Kortom; hoe drukker je bent, hoe groter de noodzaak om juist ook aan je ontspanning te denken. Om de opgebouwde stress ook weer op tijd uit je lichaam te laten verdwijnen.

 

Als je tijd weet te maken voor dat uurtje yoga, ervaar je daarna juist meer focus, creativiteit en productiviteit te ervaren. Echt even pauze nemen betaalt zich altijd terug.

 

Je hoofd ‘leegmaken’ door spanning en inspanning of ontspanning, wat is het verschil?

 

Spanning en inspanning zetten we vaak in om ons hoofd ‘leeg te maken’. Denk aan het ‘bingen’ van een spannende Netflix serie of een intensieve HITT training. Ondanks dat het wel effectief kan zijn om je hoofd ‘leeg te maken’, zorgen deze activiteiten niet voor de noodzakelijke lichamelijk ontspanning.

 

Zo neem je door het kijken van een serie veel prikkels tot je en bij een intensieve training laat je je ademhaling en hartritme juist stijgen en maak je adrenaline aan. Dit zet het sympathische deel van je autonome zenuwstelsel aan. Het deel dat gericht is op vechten, vluchten en presteren (onder stress).

 

Echte ontspanning zet juist het parasympatische deel van je autonome zenuwstelsel aan. Het deel dat gericht is op rust en herstel. Yoga richt zich op het “aanzetten” van dit parasympatische deel, waardoor je onder meer beter tegen stress kunt, beter slaapt, je hersenen beter werken (beter geheugen), emoties beter kunt reguleren, je immuunsysteem verbetert en je beter in staat bent tot sociale interactie.

 

 

Is een intake gesprek mogelijk?

 

Een intake geprek (en een eindevaluatie) zijn inbegrepen bij de paketten. Neem gerust contact op, dan plannen we iets in.

Ik denk graag mee over hoe yoga bij jou op de werkvloer kan worden ingepast en kijken we samen waar behoefte aan is, welke vorm(en) van yoga het beste passen en waar de focus op gelegd mag worden.

Anker 1
Anker 2
Anker 4
Anker 5
Anker 6
Anker 7
Anker 8
Anker 9
Anker 10
Anker 11
Anker 12
Anker 13
Anker 14
Anker 15
Anker 16
Anker 17
Anker 18
Anker 19
Anker 20
bottom of page