top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverStartup Yoga | Noraly Meeuwisse

Zaadjes van bewustzijn planten in een wereld die draait om ratio.

Dat is wat ik met Startup Yoga doe. Klinkt zweverig? Ach… dat ‘zweverig’ is ook maar een verzonnen term. Bewustzijn laat zich simpelweg definiëren als “het menselijke vermogen om te kunnen ervaren en waarnemen. Het is een beleving en besef van jezelf en je omgeving. Bewustzijn is wat de mens, mens maakt.”


Kortom, ben je een mens? Dan heb je bewustzijn.


Je bewustzijn verruimen?


Klinkt dat dan nog ‘zweveriger’? Het is maar net hoe je het bekijkt… Veel in je hoofd zitten, piekeren over het verleden of de toekomst, plannen maken en analyseren, wikken en wegen. Hartstikke normaal, maar vaak ook hartstikke onbewust. Onbewust, zonder er grip op te hebben. Steeds weer het hier-en-nu ongemerkt aan je voorbij laten glijden. Leven voor de dag van morgen. Leven voor doelen in de toekomst, die alsmaar opschuiven of worden ingewisseld voor de volgende. Van vakantie naar vakantie, van promotie naar promotie, etc. etc.


Door je bewuster te worden van jezelf en je omgeving, je bewustzijn dus te verruimen, tackle je die ‘default of the mind’.


Tackle de default of the mind


De gang te maken van (wandelend) hoofd naar lijf door middel van ademwerk, yoga en/of meditatie. Een reis die nooit voltooid is, maar wat een wonderlijke reis!


Ik was zo’n typisch ‘wandelend hoofd’ en had - toen ik nog mijn stressvolle advocatenbaan had - nul contact met mijn lichaam. Keihard sporten. Keihard werken. Keihard feesten. Keihard aftellen tot de volgende vakantie en tot die tijd keihard doorknallen, rationaliseren, lichamelijke klachten downplayen… de lijst is eindeloos.


Waar het me bracht? Waar ik nu sta… Keihard op mijn bek gegaan, alle signalen die mijn lichaam bij die torenhoge stress afgaf niet (her)kennen, negeren.


Want tja, dat ik als advocaat een stressvolle had, dat wist ik wel, maar de signalen die je lichaam bij stress afgeeft (her)kende ik totaal niet. Dat het lichaam steeds harder gaat roepen als je niet luistert? Nooit van gehoord. Dus toen ik door een muisarm mijn armen steeds minder kon bewegen, vond ik mijn lichaam vooral lastig. In plaats van te luisteren naar de signalen, wisselde ik eerst nog een tijd mijn rechter computermuis in voor een linker, tot ik na verloop van tijd beide armen van de pijn niet meer kon bewegen en wel tot stilstand moest komen.


Dat moet voor jou toch anders kunnen? Jazeker... stap dus op die trein die bewustwording heet. Word je bewust van jouw stressoren, stress-signalen en jouw ‘go-to’ manieren om weer in balans te komen. En heb je geen idee waar te beginnen? I’m here for you!

‘Go-to’ manieren voor meer balans


Wat voor jou werkt is natuurlijk heel persoonlijk, dus ga op zoek naar jouw gereedschap. Vul je toolbox met yoga, diep ademwerk of juist de adem als korte strategische interventie. Creëer een palet aan oefeningen, voor mini-pauzes gedurende de dag of juist om echt even diep in die ontspanning te kunnen komen voor werk, s’avonds en/of in het weekend. Je bewust te worden van je gedachtes en wat die gedachtes vervolgens weer voor gevoelens teweegbrengen; wat de invloed is van je hoofd op je lijf…


Verruim je bewustzijn; ervaar en neem waar. Kijk wat welke oefening op welk moment van de dag met je doet. Welke oefening jou het beste ondersteunt tijdens jouw reis van hoofd naar lijf.


Yoga niet jouw ‘go-to’?


I feel you! Ik vond yoga jarenlang vreselijk. Ik was totaal niet lenig en ik dacht toen nog dat het daar om ging, dat je er goed of slecht in kan zijn. Niet wetende dat yoga staat voor verbinding, verbinding van lichaam en geest (met behulp van de adem).


Ik zag wel bij mensen om me heen dat zij veel baat hadden bij hun wekelijkse lesjes, dus toen ik op Bali was besloot ik het nog een laatste kans te geven. Met als idee: als ik het zelfs daar niets vind, dan is het gewoon niet voor mij.


Op Bali kwam ik voor het eerst met yin yoga in aanraking en die AFTERGLOW, wow! Die AFTERGLOW, weet je dan waar ik het over heb?


Dat gevoel van lichtheid, moeiteloosheid, dat lege hoofd, die ontspanning, die chille vibe, de wereld in jezelf en om je heen beter kunnen ervaren en waarnemen (bewustzijn dus) en het idee van de hele wereld aankunnen! Die AFTERGLOW die onder meer wordt veroorzaakt door de endorfines die vrijkomen, door het triggeren van je beloningssysteem in je hersenen en daarnaast de aanmaak van het knuffelhormoon oxytocine. Als dat ‘zweverig’ is, doe mij dat dan maar!


Die AFTERGLOW die je echt niet alleen kunt ervaren door een yogales, maar ook door het doen van een ademhalingsoefening of meditatie. Dus als yoga niet jouw ‘go-to’ is, dan is de volgende vraag; wat zit er dan wel in jouw toolbox om die AFTERGLOW te pakken te kunnen krijgen?


Benieuwd naar hoe ik vervolgens mijn ‘go-to’ achternaging en de switch maakte van advocaat naar yogadocent, lees dan hier het interview dat ik gaf aan Yoga International.


Zaadjes van bewustzijn planten in een wereld die draait om ratio.


Dat is dus wat ik met Startup Yoga doe. Door het geven van Masterclasses over stress en de kracht van adem.


En door middel van kantooryoga, waarbij ik me specifiek richt op de rustige vormen van yoga. Dus yin yoga, slow flow of rustige houdingen op een stoel. Juist die rustige vormen die eraan bijdragen om in dat parasympatische deel van je zenuwstelsel te komen, vanuit de stress modus in de rust en ontspanning (van fight/flight naar rest/digest).


Doordat de yogavormen rustig zijn, ben ik als docent niet alleen bezig met de fysieke aanwijzingen (van zet je voet nu hier of daar, etc.), maar kan ik juist meer mindfulness inbrengen. En dat niet alleen, ik heb ik ook de ruimte om achtergrondinformatie te kunnen delen; waarom we een bepaalde oefening doen en waar die goed voor is, hoe en waarom het je kan helpen.


Het achterliggende idee is om je zo de tools (kennis, ervaring, bewustwording) in handen te geven om ook met die oefeningen aan de slag ta gaan na afloop van de kantooryogales. Om het daadwerkelijk te integreren in het (werkende) leven zelf, bijvoorbeeld in de vorm van korte pauze momenten gedurende de dag. En zo je toolbox te vullen, voor jouw reis van hoofd naar lijf.


Verbinding van lichaam en geest en met elkaar!


Dat is waar Startup Yoga wat mij betreft om gaat. Door op een andere manier met elkaar bezig te zijn dan alleen maar werk of die vrij-mi-bo; te bewegen, te lachen, te stretchen, te ademen, etc. Samen (al is het maar even) te zakken in die rust en ontspanning doet zoveel goeds!


En niet te vergeten de openheid en verbinding die ik steeds weer ervaar als we het onderwerp van rust en ontspanning durven aan te snijden. Er is vaak zoveel herkenning onderling, als we het maar bespreekbaar durven te maken. Vaak zwijgen we, denken we het dat normaal is om je zo te voelen, of zeggen we niets uit angst om zwak te worden gevonden, niet professioneel, niet goed genoeg, raar, etc. Dat is zo zonde en natuurlijk ook zo menselijk en herkenbaar.


Ik vertel daarom steeds weer mijn eigen verhaal in alle open- en eerlijkheid, om juist die verbinding op te zoeken en taboes te doorbreken. En de angst die dat in mezelf dan soms weer oproept te zien als een mooie les, om van te groeien.


Missie geslaagd!


En waar ik het meest blij van word is als mensen tijdens de volgende les vertellen hoe ze bepaalde oefeningen of ademhalingstechnieken hebben toegepast tijdens een stressvol moment en ze zelf daadwerkelijk het effect hebben gemerkt.


Dan is mijn missie wel geslaagd; dat het combineren van kennis met ervaring echt werkt! En dat jij het vertrouwen krijgt dat je zelf aan de knoppen kunt draaien, het heft in eigen kunt nemen op het moment dat het leven dat van je vraagt. Je zo beter voor jezelf kunt zorgen en daarmee ook weer meer voor elkaar! En we dus wereld een klein beetje mooier en bewuster maken!


 10 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
bottom of page