Bij yoga* gaat het er nooit om hoe goed je erin bent óf hoe lenig, dit kan alleen maar het gevolg zijn van... Hoe je het doet ten opzichte van degene naast je, het doet er niet toe. Bij yoga mag je je ambitie thuislaten, waar mag dat tegenwoordig nog?
En toch helpt yoga je te groeien. Hoe? Door de (fysieke dan wel mentale) weerstand die je ervaart in de houdingen op te merken, te omarmen. Niet weg te rennen van de weerstand, maar de weerstand juist aandachtig te observeren. Er mee te zijn, ermee te dealen.
Hoe dit werkt? Je leest het in deze blog.
Weerstand in de natuur
De natuur als leermeester, Rabbijn Abraham Twerski geeft er mooi e lessen over. Zo legt hij in één van zijn lessen uit hoe kreeften groeien. Je raad het al; door de weerstand die de kreeft voelt als zijn schaal te krap wordt. De weerstand die het te strakke pantser bij de kreeft oproept, maakt dat de kreeft overgaat tot actie. Hij zoekt een veilige plek op, ontdoet zich van zijn pantser en groeit een nieuwe grotere versie. En zo blijft het proces van weerstand voelen en groeien zich herhalen.
De link die Rabbijn Abraham Twerski vervolgens legt naar onze maatschappij is dat als kreeften dokters hadden, zij nooit zouden groeien. Met een quick fix (in de vorm van een pilletje) zou de kreeft bevrijd zijn van zijn gevoel van weerstand en geen noodzaak meer voelen om te groeien.
Weerstand tijdens yin yoga
Yin yoga houdingen zijn statisch en worden voor langere tijd aangehouden (drie tot vijf minuten), terwijl aandacht wordt besteed aan - onder meer - de (stress / weerstand) signalen die je lichaam afgeeft.
Yin yoga is gericht op rust en ontspanning, maar dat betekent niet dat er geen ongemak bij komt kijken. De houdingen kunnen eigenlijk best wel ongemakkelijk aanvoelen en laat dat nou net de bedoeling zijn. Om zo “in het klein” te kunnen oefenen met weerstand. Om te oefenen:
met ontspannen te kunnen blijven in ongemakkelijke situaties, die gepaard kunnen gaan met intense sensaties, gevoelens en emoties;
om de weerstand niet uit de weg te gaan of er direct dan wel op een destructieve wijze op te handelen; en
met dat de golven van weerstand opkomen en ook weer wegebben, omdat uiteindelijk alles komt en gaat.
Door hiermee te oefenen kunnen er positieve ervaringen worden opgeslagen in je hersenen, kunnen er nieuwe neurologische paden ontstaan. En als je een volgende keer te maken krijgt met eenzelfde soort weerstand, zal deze weerstand minder intens aanvoelen. Je bent weer een beetje gegroeid.
Deze groeipijn opzoeken, dat is onderdeel van yin yoga. Maar net als dat de kreeft een veilige plek opzoekt om te groeien, is het ook bij yin yoga zaak om op een veilige manier de weerstand tegemoet te treden.
Te observeren waar de groeipijn overgaat in blessurepijn. Waar jij jezelf probeert te pushen en te forceren. Waar jij de grens kunt opzoeken en waar je er juist overheen dreigt te gaan. En waar dit verschil ligt? Dat is alleen aan jou om te bepalen, want niemand anders kan voor jou voelen.
En dat is dan ook precies de metafoor van het leven zelf. Niemand anders kan jouw grenzen bepalen, maar dus ook niet bewaken. En als je niet weet wat jouw grenzen zijn? Oefen dan misschien eerst een keertje “in het klein”, op de yogamat.
Weerstand van de mat af
De yogales eindigt niet als de les is afgelopen. #Doyouryoga kan altijd en overal. De fysieke yogahoudingen zijn niet voor niets maar een klein onderdeel van de uitgebreide yogafilosofie. Dus de weerstand opzoeken, keer op keer en niet alleen op de mat, maar juist ook van de mat af.
Dat is wat voor mij ondernemen is. En wow dat weerstand groeipijn is, dat heb ik inmiddels wel ondervonden.
Als advocaat vond ik het vreselijk om voor een groep te moeten spreken, zelfs voor mijn eigen kleine team vond ik het – nu ik terugkijk – echt doodeng. Laat staan als ik moest pleiten voor de rechter of een knowhow lunch moest geven voor kantoor. En misschien is het een verschil tussen “moeten” of “willen” en misschien helpt het dat ik dit heb kunnen oefenen “in het klein” als beginnende yogadocent voor mijn eigen vrienden, maar inmiddels haal ik plezier en energie uit het spreken voor een groep. Wie had dat gedacht, ik in elk geval niet.
Om nog maar te zwijgen over dat ik nu de rol van mentor op mij heb genomen om anderen te mogen begeleiden in hun zoektocht naar minder stress en meer balans tussen lichaam, intellect en bewustzijn. Of de eindeloze “cold-call” belletjes om kantooryoga onder de aandacht te brengen en mijn missie; het creëren van stress awareness te verkondingen. En als klap op de vuurpijl de fotoshoot met Emma Brasser die ik mezelf cadeau heb gedaan, wat betekende dat ik de weerstand van de hele tijd voor de camera staan met heel veel liefde en aandacht mocht aanschouwen.
En misschien roept dit rijtje bij jou wel weerstand op. Wat zegt die weerstand dan? Hoe kun je die weerstand omzetten in groeipijn?
Voel je vrij om gratis en vrijblijvend een kennismakingsgesprek in te plannen. Of wie weet zie ik je wel op de mat voor een mentorgesprek in combinatie met een privé yogales.
* Met yoga doel ik in deze blog op yin yoga.
Comments