top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverStartup Yoga | Noraly Meeuwisse

Kies voor echte ontspanning met de rustige vormen van yoga

Yoga betekent verbinding, verbinding van lichaam en geest. En wel door het combineren van fysieke houdingen, ademhalingsoefeningen en meditatie. Dat hebben de verschillende soorten en stijlen yoga met elkaar gemeen.


Maar waar kies je nu voor als je behoefte hebt aan echte ontspanning? Als niet alleen je oren tuiten na de zoveelste call en je hoofd overloopt van een veel te ambitieuze planning, maar ook als je lichaam de hele dag al “aan staat”.


Kies dan eens voor de rustige vormen van yoga, waarbij je niet alleen je hoofd even leeg kan maken maar juist ook je fysieke lichaam tot rust kan komen. Hierover lees je meer in deze blog.


Echte ontspanning


Onder echte ontspanning versta ik even een rem zetten op:


  • De hoeveelheid prikkels die tot je komen, want sinds de start van het “Smartphone Tijdperk” nemen we vandaag de dag al 5x meer informatie op.


  • De aanmaak van de stresshormonen cortisol en adrenaline.


  • Die hoge hartslag en snelle ademhaling.


  • Dat deel van je zenuwstelsel dat aanstaat als je aan het overleven bent (de vecht of vlucht modus).


  • Actie en reactie.


Echte ontspanning met de rustige vormen van yoga ontstaat doordat:


  • De fysieke bewegingen die je maakt langzaam zijn en vaak vanuit een stilstaande, zittende of liggende houding, daardoor kunnen je hartslag en ademhaling kalmeren.


  • Dat deel van je zenuwstelsel aanstaat dat gericht is op rust en herstel en zo de tegenhanger van de stresshormonen cortisol en adrenaline ontstaat.


  • Je van de “doe-modus” naar de “zijn-modus” zakt.


Yin yoga


Met Yin Yoga zijn de fysieke houdingen statisch en worden de houdingen voor langere tijd aangehouden (wel drie tot vijf minuten), terwijl aandacht wordt besteed aan: de ademhaling, het observeren van gedachten, de (stress) signalen die het lichaam afgeeft en tools om spanning los te laten en dieper te kunnen ontspannen.


De spieren zijn zoveel mogelijk ontspannen, zodat de dieperliggende delen van het lichaam (het bindweefsel) gerekt kunnen worden en flexibeler kunnen worden. Ook wordt er lichte druk uitgeoefend op de gewrichten en botten, waardoor deze sterker worden. Lees verder...


Restorative Yoga


Ook Restorative Yoga houdingen zijn statisch, maar in tegenstelling tot Yin Yoga niet gericht op het creëren van meer flexibiliteit en juist op het ervaren van rust en ontspanning. Daarmee biedt Restorative Yoga een mooie tegenhanger tegen chronische stress en het altijd maar “aan staan”. Lees verder…


Yoga Nidra


Tijdens het beoefenen van Yoga Nidra lig je in een comfortabele houding, terwijl je luistert naar een geleide meditatie. Door de opbouw van de meditatie wissel je steeds tussen de diverse hersengolven die verbonden zijn aan de verschillende stadia van waak, (diepe) ontspanning en slaap. Daardoor kan één Yoga Nidra sessie hetzelfde aanvoelen als vier uur slaap. Een echte powernap en daarmee dus perfect als pauze moment! Lees verder...


Stoelyoga


Tijdens deze praktische vorm van yoga wordt gebruik gemaakt van de stoel, het bureau en/of de muur. Dat er geen ruimte zou zijn om yoga te beoefenen hoeft je dus niet meer tegen te houden.

Ook fijn, je kunt tijdens deze yogales je kantooroutfit gewoon aanhouden.


De houdingen zien vooral op het bovenlichaam (armen, nek, schouders en rug) en zijn zo perfect voor het verminderen en voorkomen van werk gerelateerde klachten, zoals rugklachten of een muisarm (RSI / KANS). De houdingen kun je daarnaast zelf op ieder moment van de dag herhalen, als een laagdrempelige manier om gedurende de werkdag een echte pauze in te lassen. Lees verder...


Welke yogastijl spreek jou het meeste aan?


Heb je na het lezen van deze blog een rustige yogastijl gevonden die jou het meeste aanspreekt en wil je die echte ontspanning ook direct zelf ervaren? Dat kan… volg gewoon eens één van de gratis proeflessen uit de Online Bieb op mijn website.


 


 21 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page